1."Αλλάξαμε την τροφή γιατί δε βρήκαμε τη δικιά του".Πολλές είναι οι φορές που είτε επειδή τελείωσε στις διακοπές, είτε επειδή δίναμε από το δικό μας φαγητό, είτε ακόμη επειδή δεν μπορέσαμε να τη βρούμε δώσαμε κάποια άλλη τροφή στο σκύλο μας . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα γυρνώντας στην καθημερινή ρουτίνα να αρνείται να φάει το οτιδήποτε ακόμη και την τροφή του. Τί κάνουμε λοιπόν?

Αντιμετώπιση: Δίνουμε μικρές ποσότητες τρεις φορές την ημέρα από την παλιά του τροφή.Εάν δεν τη φάει εντός ενός τετάρτου τότε σηκώνουμε τελείως το πιατάκι. ΔΕΝ ταΐζουμε τίποτα άλλο παρά μόνο την τροφή. Έτσι ο σκύλος μας μαθαίνει ότι η τροφή του δεν είναι δεδομένη και την "εκτιμά" όταν τη βρει. Σε περίπτωση που επιμένει να μην τρώει ακολουθείται για 5 μέρες το μοτίβο της μιας κουταλιάς κοτόζουμο μέσα στην ξηρά τροφή εώς ότου συνηθίσει και πάλι να την τρώει.

2. "Ξηροδερμία λόγω θάλασσας". Γενικά μετά από κάθε θαλάσσιο μπάνιο ή κάθε βουτιά κάνουμε πάντα δύο βασικά πράγματα:αφενός σκουπίζουμε σχολαστικά τα αυτιά του σκύλου μας και αφετέρου τον ξεβγάζουμε πολύ καλά με γλυκό νερό κατά προτίμηση χλιαρό. Εάν μείνουν κατάλοιπα θαλασσινού νερού τότε έχουμε από μία απλή ξηροδερμία μέχρι έντονο κνησμό.Τί κάνουμε λοιπόν?

Αντιμετώπιση:Κάνουμε για τουλάχιστον 2 μήνες ανά δύο εβδομάδες μπάνιο με χλιαρό νερό και ειδικά ενυδατικά σαμπουάν που σταθεροποιούν και πάλι το Ph της επιδερμίδας αλλά και ενυδατώνουν το τριχωτό.

3. "Kτητική συμπεριφορά μετά την επιστροφή". Λίγο το ότι είμαστε πιο χαλαροί με το σκύλο μας και δε δίνουμε σημασία στα "κακώς κείμενα" λίγο ότι κάτι από αυτά που έκανε στις διακοπές το αφήσαμε χωρίς διόρθωση , ωθεί τη συμπεριφορά του σκύλου μας να ...αλλάζει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ξαφνική επιθετικότητα με άλλα σκυλιά ή ακόμη και άσχημη συμπεριφορά απέναντί μας. Τί κάνουμε λοιπόν?

Αντιμετώπιση: Επανερχόμαστε άμεσα στα πράγματα που γνώριζε να κάνει και κάνουμε καθημερινή συστηματική εκπαίδευση. Διορθώνουμε συμπεριφορές μη αποδεκτές. Για παράδειγμα εάν ο σκύλος σας γαβγίσει δίχως λόγο τότε διορθώνετε με φωνή ή ακόμη και με ειδικό σπρευ

Αντωνία Γαρυφάλου

Pet Care & Nutrition Consultant