Photo by Helena Lopes from Pexels

Μοναδικές, αινιγματικές και άκρως… παιχνιδιάρες! Οι γάτες, εκτός από όλα τα αυτά όμως, μπορούν να γίνουν και η καλύτερη συντροφιά. Οι περισσότερες είναι αρκετά εύκολο να εκπαιδευτούν, αρκεί να γνωρίζετε και να τηρήσετε κάποια βασικά πράγματα. Καταρχάς, σίγουρα ξέρετε πως όσο οι γάτες μεγαλώνουν έχουν τη τάση να αναπτύσσουν μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα καθαρά δική τους. Πρόκειται για πανέξυπνα πλάσματα που έχουν την περιέργεια στη φύση τους και κρύβουν μια μεγάλη αγάπη για εξερεύνηση, πράγμα που πολλές φορές ενθαρρύνει ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Είναι στο χέρι σας λοιπόν να προσφέρετε την κατάλληλη εκπαίδευση για να τις βοηθήσετε να καταλάβουν τι είναι λάθος και να τις μετατρέψετε σε κατοικίδια με… τρόπους! Αυτά είναι λοιπόν τα 5+1 λάθη στην εκπαίδευση της γάτας σας που πρέπει να αποφύγετε.

  • Αποφύγετε εκπαίδευση μεγάλης διάρκειας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που πρέπει να αποφύγετε είναι να κάνετε πλάνα… διαρκείας. Ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας είναι να κάνετε σύντομα training sessions, από 1 έως 5 λεπτά τη φορά. Να είστε συνεπείς και να επαναλαμβάνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η σύντομη αλλά συχνή επανάληψη, θα βοηθήσει το γατάκι σας να εξοικειωθεί με νέες συνήθειες, χωρίς να βαρεθεί. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε ζωντανό το ενδιαφέρον του, γιατί άμα το χάσει κάπου εκεί τελειώνει και η εκπαίδευση, μέχρις ότου να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του!

  • Μην αγνοείτε καλές συμπεριφορές

Όταν το γατάκι σας συμπεριφέρεται σωστά, θέλει την επιβράβευση του. Δείξτε του αγάπη και χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να του πείτε πόσο καλό γατάκι είναι. Όταν καταλαβαίνει πως η συμπεριφορά του σας κάνει χαρούμενους αυτόματα οριοθετεί μόνο του τα dos και τα don’ts. Οι γάτες αναγνωρίζουν αμέσως τις αλλαγές στην έκφραση του προσώπου και στον τόνο της φωνής σας. Είναι πολύ καλές στην ανάγνωση της γλώσσας του σώματος και αυτό τις επιτρέπει να καταλαβαίνουν πότε κάνουν κάτι που δεν είναι σωστό. Πάντα λοιπόν να τις επιβραβεύετε όταν φέρονται καλά, ειδικά στις αρχές της εκπαίδευσης.

  • Μην αφήνετε να τη “σκαπουλάρουν” με κακές συμπεριφορές

Προκειμένου να εκπαιδεύσετε σωστά τη γάτα σας πρέπει να έχετε συνέπεια και να μην αφήνετε ατιμώρητες τις κακές συμπεριφορές γιατί θα την μπερδέψετε. Για παράδειγμα, αν καταστρέψει το αγαπημένο σας περιοδικό ή αν κάνει την ανάγκη της στο χαλί, δεν πρέπει να καθαρίσετε το χάος χωρίς να δείξετε τι έκανε. Με σταθερό και αποδοκιμαστικό ύφος -όχι όμως φωνές- ρωτήστε γιατί έκανε ζημιά. Προσπαθήστε να κάνετε ξεκάθαρο το λάθος της και υποδείξτε το σωστό. Μπορεί να μην καταλάβει λέξη από όσα είπατε, αλλά ένα είναι το σίγουρο: πως θα λάβει το μήνυμα! Αν δεν το κάνετε, το πιο πιθανό είναι να το ξανακάνει γιατί δεν έχει ιδέα πως ήταν κάτι που σας πείραξε.

  • Μην τιμωρείτε τη γάτα σας

Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες γάτας πιστεύουν πως η κακή συμπεριφορά απαιτεί τιμωρία. Ωστόσο αυτή η τεχνική δεν λειτουργεί καλά με τις γάτες γιατί όπως είπαμε πρόκειται για ζώα με πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα. Η τιμωρία τις κάνει να νιώθουν πίεση και άγχος, κι αν συμβεί αυτό τότε το πιθανότερο είναι να “κλειστούν” και να μην είναι δεκτικές σε οτιδήποτε θέλετε να τις μάθετε. Να συμπεριφέρεστε με θετική συμπεριφορά ακόμα κι αν χρειάζεται όπως είπαμε να γίνετε αυστηροί κάποιες φορές.

  • Δε δίνετε παιχνίδια

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι. Οι γάτες από τη φύση τους είναι παιχνιδιάρικες και περιπετειώδεις. Θέλουν να διασκεδάζουν και να έχουν πράγματα που τους αποσπούν την προσοχή, ειδάλλως βαριούνται και κάνουν όλα τα παρελκόμενα! Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουν παιχνίδια που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτές. Εάν για παράδειγμα στόχος σας είναι η γάτα να μάθει να μην παίζει με αντικείμενα οικιακής χρήσης, τότε η καλύτερη λύση είναι να της έχετε τα δικά της παιχνιδάκια στα οποία θα ξεδίνει όταν ξυπνούν τα φυσικά της ένστικτα π.χ όταν θέλει να μασήσει κάτι. Έτσι λοιπόν θα μάθει με τι μπορεί να παίζει και με τι όχι.

Πρέπει να καταλάβετε ότι καμία γάτα δεν θέλει να γίνεται καταστροφική, απλά είναι στη φύση της να ψάχνει, να κυνηγάει και να διασκεδάζει! Έτσι λοιπόν τα παιχνίδια λειτουργούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία που της διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον με το σωστό τρόπο. Μην αναγκάζετε το γατάκι σας να κάνει κάτι που το φοβίζει Όταν μια γάτα φοβάται να κάνει κάτι πρέπει να την παρηγορείται και να την ωθείται να το κάνει μέχρι εκείνο το σημείο που βλέπετε πως νιώθει άνετα. Με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά θα καταλάβει πως δεν διατρέχει κίνδυνο και θα εξοικειωθεί από μόνη της.

Είστε έτοιμοι λοιπόν να γίνετε οι καλύτεροι εκπαιδευτές; Αποφύγετε αυτά τα βασικά 5+1 λάθη στην εκπαίδευση της γάτας σας και ετοιμαστείτε για μια σούπερ συμβίωση με το γατάκι σας!