Η Κα. Ασπασία Κουκοπούλου σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη! Δείτε τί μας είπε η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

Εκπαιδεύουμε τους ιδιοκτήτες ή τα σκυλάκια θεωρείς;

Με την θετική εκπαίδευση σκύλος και κηδεμόνας εκπαιδεύονται μαζί. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι παρόν καθ΄όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης και συμμετέχει ενεργά, ώστε όταν ο εκπαιδευτής τελειώνει κάθε μάθημα και αποχωρεί το σκυλί να εκτελεί την συμπεριφορά με την ίδια συνέπεια και ευκολία με τον κηδεμόνα όπως όταν ήταν παρόν. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο ο ιδιοκτήτης συντηρεί την εκπαίδευση του σκύλου του σε όλη τη διάρκεια της ζωή του και αποκτά επαρκείς γνώσεις για κάθε επόμενο σκυλί που πιθανόν αποκτήσει.

Πότε ξεκίνησες την εκπαίδευση σκύλων και με τι αφορμή;

Όλη μου την ζωή μεγάλωσα με σκυλιά διαφόρων μεγεθών και φυλών. Είχα πάντα σκυλιά και στην αυλή αλλά και αργότερα μέσα στο διαμέρισμα Ωστόσο, ξεκίνησα πριν από τρεισήμισι χρόνια -λόγω της λατρείας μου για τα σκυλιά-αρχικά ερασιτεχνικά και διαβάζοντας πολύ μόνη μου και στην πορεία παρακολουθώντας ειδικά μαθήματα θετικής εκπαίδευσης σκύλων στην σχολή του Γιάννη Αραχωβίτη STARDOGS ACADEMY από την οποία είμαι και απόφοιτος. Από τότε το ασκώ και επαγγελματικά.

Τι σημαίνει θετική εκπαίδευση τελικά;

Θετική εκπαίδευση σημαίνει η εκμάθηση του σκύλου μας κανόνων βασικής υπακοής, σωστής συμπεριφοράς η ακόμη και tricks και πάντα μαζί με τον κηδεμόνα του χωρίς την παραμικρή άσκηση σωματικής η ψυχολογικής βίας.

Πιστεύεις ότι όλα τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν αποτελεσματικά;

Όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής η ιδιοσυγκρασίας μπορούν να εκπαιδευτούν. Αυτό που μπορεί να διαφέρει είναι ο βαθμός κατανόησης και ανταπόκρισης σε μια συμπεριφορά. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η επιμονή και υπομονή από μέρους μας. Επιπλέον, με την θετική εκπαίδευση έχουμε την δυνατότητα να διορθώνουμε η να βελτιώνουμε και ανεπιθύμητες συμπεριφορές που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους ιδιοκτήτες των σκύλων και συχνά οδηγούν μεγάλο αριθμό αθώων ζώων αδέσποτα στους δρόμους η στην καλύτερη των περιπτώσεων σε καταφύγια.

Θες να μοιραστείς μαζί μας το πιο περίεργο περιστατικό σου σε εκπαίδευση;

Κάθε σκυλάκι έχει το δικό του χαρακτήρα που το κάνει μοναδικό. Το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης του σκύλου μας είναι ο σεβασμός και η αγάπη απέναντι του. Πολλοί κηδεμόνες δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη και θεωρούν ότι εφόσον είναι ζώο πρέπει να το χτυπάμε η να το βασανίζουμε. Η ακόλουθη περίπτωση αφορά σε ένα σκυλί με πρόβλημα επιθετικότητας μέσα στο σπίτι σε γνωστούς η αγνώστους. Πέρα από τη δική μου συμβολή και βοήθεια το σκυλί διορθώθηκε χάρη στην υπομονή, επιμονή και αμέριστη αγάπη της ιδιοκτήτριας του. Τον συνάντησα αρχικά έξω διότι έπρεπε να με γνωρίσει και να συνηθίσει την παρουσία μου δίπλα του. Στη πορεία μπήκα στο σπίτι στο δικό του χώρο. Ο «Μάκής» που ήταν σκυλί καταφυγίου ήταν στη τσίτα για αρκετή ώρα……Με πολύ ηρεμία, χαμηλό τόνο στη φωνή, σχεδόν ανύπαρκτες κινήσεις και συνεχή επιβράβευση το σκυλί ηρέμησε φτάνοντας στο σημείο να κοιμάται ξερός στα πόδια μου. Με τις ανάλογες συμβουλές και συνεχή εκπαίδευση από την κηδεμόνα του, αυτή τη στιγμή ο «Μάκης» είναι πιο δεκτικός και σαφέστατα λιγότερο επικίνδυνος για τους ανθρώπους γύρω του.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απρόσιτη και αντιοικονομική η εκπαίδευση γι’αυτό και δεν την ακολουθούν εν τέλει. Θα μπορούσες εσύ να δώσεις κάποια έκπτωση σε ιδιοκτήτες που έρχονται από το Pet Shop Snoopy;

Το κόστος της εκπαίδευσης της βασικής υπακοής στο παρελθόν ήταν ένα πολύ σημαντικό και συχνά- για μερικούς- δυσβάσταχτο ποσό. Λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας αυτό το ποσό έχει πλέον μειωθεί σημαντικά σχεδόν στα μισά. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα από μέρους μου για ακόμη χαμηλότερη τιμή για τους πελάτες του pet-shop SNOOPY.

Σας ευχαριστώ…

ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ Απόφοιτος STARDOGS ACADEMY Τηλ. 6987925055