Με το παρόν άρθρο σας βοηθούμε να κατανοήσετε όχι μόνο μέσα από λέξεις αλλά και μέσα από χαρακτηριστικές εικόνες τις πιο κοινές ασθένειες σκύλων (αρρώστιες - προβλήματα) που προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν στο δέρμα των φίλων σας.

Από αλλεργίες μέχρι εξωπαράσιτα αλλά και υποβόσκουσες ασθένειες, είναι μερικές από τις αιτίες που ταλαιπωρούν το δέρμα του σκύλου μας αλλά και γενικά ολόκληρο το σύστημα του αγαπημένου μας κατοικιδίου.

Δείτε π.χ το άρθρο μας " τριχόπτωση σκύλου θεραπεία ".

Δευτερευόντως ταλαιπωρούμαστε όμως και εμείς που, αν μη τι άλλο, θέλουμε να βοηθήσουμε.

Ας εξοικειωθούμε όμως λιγάκι με τα πιθανά δερματικά προβλήματα σκύλου που συναντούμε ήδη ή μπορεί να συναντήσουμε στο μέλλον.

1. Αλλεργική Δερματίτιδα Σκύλου

 

Μπορεί να προκληθεί από φαγητό-τόσο τα σιτηρά όσο και το κοτόπουλο είναι τα συνήθη αλλεργιογόνα εντός των ξηρών τροφών- , προϊόντα καθαριότητας, σκόνη, καπνό στην ατμόσφαιρα αλλά και από δάγκωμα εξωπαράσιτου (τσιμπούρι, ψύλου). Το σκυλάκι σας θα ξύνεται επίμονα και θα προκαλέσει ερεθισμό και κοκκινίλα στην περιοχή.

 2. Δερματομυκητίαση Σκύλου

 

Εκδηλώνεται με επίμονο ξύσιμο στα αφτιά αλλά και διαρκές γλείψιμο στα πόδια.Το δέρμα στην προσβεβλημένη περιοχή αποχρωματίζεται και φαίνεται ερεθισμένο.Σε περίπτωση προσβεβλημένου αυτιού μπορεί το δέρμα να σας μυρίζει και άσχημα.

3. Θυλακίτιδα Σκύλου

 

Πρόκειται για μία επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί πληγές, κάπαλα και ξηρό δέρμα. Συνήθως παρατηρούνται σε κοντότριχες φυλές.Στα μακρύτριχα όταν εκδηλώνεται περιλαμβάνει πολύ έντονη ξηροδερμία αλλά και θαμπό τρίχωμα.

 4. Kηρίο

 

 Βακτηριδιακή λοίμωξη, συνηθισμένη σε κουτάβια. Εκδηλώνεται με πυώδη σπυράκια τα οποία μπορεί και να σπάνε. Παρατηρούνται στο γυμνό μέρος της κοιλίτσας!

 5. Σμηγματόρροια - Έντονη Πιτυρίδα Σκύλου

 

Εκδηλώνεται με έντονη πιτυρίδα αλλά και λιπαρότητα στο τρίχωμα του σκύλου. Μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες οπότε και δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε αλλεργιογόνα ή ορμονικές διαταραχές οπότε και επιδέχεται αγωγή.

6. Τριχοφυτία - Γυμνά Μπαλώματα

 

Πρόκειται για μυκητίαση η οποία είναι κολλητική και στον άνθρωπο. Εκδηλώνεται με γυμνά μπαλώματα επάνω στο σκύλο (πέφτει το τρίχωμα σε εκείνα τα σημεία) και τα πιο συνήθη που προσβάλλονται είναι οι αρθρώσεις το κεφάλι αλλά και τα πατουσάκια του σκύλου σας.

7. Αλωπεκία - Έντονη Τριχόπτωση Σκύλου

 

Εκδηλώνεται με υπέρμετρη τριχόπτωση και οφείλεται συνήθως σε φτωχή διατροφή, ασθένεια αλλά και στρες. 

8. Ψωρίαση σκύλου από ακάρεα - Εντονο ξύσιμο - πληγές - ερυθρότητα

 

Προκαλείται από μικρούς οργανισμούς τα ακάρεα και εκδηλώνεται με έντονο ξύσιμο, κενά σημεία στο τρίχωμα, πληγές αλλά και ερυθρότητα στο δέρμα.

9. Ψύλλοι Σκύλου - ερεθισμός και έντονο ξύσιμο

 

Το δάγκωμα του ψύλλου προκαλεί ερεθισμό, κόκκινο δέρμα αλλά κάνει το σκυλάκι σας να ξύνεται επίμονα.

10. Τσιμπούρια

 

Γνωστά σε όλους, η παραπάνω εικόνα σας δείχνει ένα τσιμπούρι πριν και μετά το…»φαγητό» του. Μπορεί να τραφεί με αίμα που αντιστοιχεί σε  εως και 10 φορές το βάρος του! ΜΗΝ τραβάτε ΠΟΤΕ τα τσιμπούρια με το χέρι γιατί μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή μόλυνση. Χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ το ειδικό εργαλείο!

11. Αποχρωματισμός ή αλλαγή υφής δέρματος

 

Κοινός δείκτης για ορμονικά προβλήματα ή προβλήματα μεταβολισμού.

12. Κοκκίωμα των άκρων λόγω έντονου γλειψίματος

 

Δερματίτιδα σκύλου που προκαλέιται από πολύ επίμονο γλείψιμο των άκρων. Λόγω σιέλου η πληγή αδυνατεί να επουλωθεί και προκαλείται ένας φαύλος κύκλος πόνου φαγούρας γλειψίματος.

13. Όγκος δέρματος σκύλου - εμφάνιστη μικρών κυστών 

 

Αν παρατηρήσετε μικρές κύστες στο δέρμα του σκύλου σας συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να πρόκειται για καρκίνο του δέρματος.

14. Ηοt spots

 

Δερματίτιδα που εκδηλώνεται με κόκκινο ερεθισμένο δέρμα που πάσχει από φλεγμονή.Είναι σημεία επάνω στο δέρμα που ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

 


 

Οι πιο δημοφιλείς σελίδες για σκύλους

  1. Θρεπτικές λιχουδιές σκύλου
  2. Σαμαράκια σκύλου
  3. Ανθεκτικά κρεβάτια σκύλου
  4. Λουριά σκύλου
  5. Σκευάσματα υγείας σκύλων

Αρρώστιες Σκύλων - Ασθένειες Σκύλων - 14 πιο Κοινά Δερματικά Προβλήματα του Σκύλου 

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο παραμονής σας στο άρθρο μας όπου αναφέρουμε τις 14 πιο κοινές αρρώστιες σκύλων και δερματικά προβλήματα των αγαπημένων μας φίλων.