Με το παρόν άρθρο , σήμερα σας βοηθούμε να κατανοήσετε όχι μόνο μέσα από λέξεις αλλά και μέσα από χαρακτηριστικές εικόνες τα πιο κοινά προβλήματα που προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν στο δέρμα των σκύλων σας.

Από αλλεργίες μέχρι εξωπαράσιτα αλλά και υποβόσκουσες ασθένειες, είναι μερικές από τις αιτίες που ταλαιπωρούν το δέρμα του σκύλου μας αλλά και γενικά ολόκληρο το σύστημα τουαγαπημένου μας κατοικιδίου.Δευτερευόντως ταλαιπωρούμαστε όμως και εμείς που, αν μη τι άλλο, θέλουμε να βοηθήσουμε. Ας εξοικειωθούμε όμως λιγάκι με τα πιθανά δερματικά προβλήματα που συναντούμε ήδη ή μπορεί να συναντήσουμε στο μέλλον.

1.Αλλεργική Δερματίτιδα

 

Μπορεί να προκληθεί από φαγητό-τόσο τα σιτηρά όσο και το κοτόπουλο είναι τα συνήθη αλλεργιογόνα εντός των ξηρών τροφών- , προϊόντα καθαριότητας, σκόνη, καπνό στην ατμόσφαιρα αλλά και από δάγκωμα εξωπαράσιτου (τσιμπούρι, ψύλου). Το σκυλάκι σας θα ξύνεται επίμονα και θα προκαλέσει ερεθισμό και κοκκινίλα στην περιοχή.

 2.Δερματομυκητίαση

 

 Εκδηλώνεται με επίμονο ξύσιμο στα αφτιά αλλά και διαρκές γλείψιμο στα πόδια.Το δέρμα στην προσβεβλημένη περιοχή αποχρωματίζεται και φαίνεται ερεθισμένο.Σε περίπτωση προσβεβλημένου αυτιού μπορεί το δέρμα να σας μυρίζει και άσχημα.

3.Θυλακίτιδα

 

 Πρόκειται για μία επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλεί πληγές, κάπαλα και ξηρό δέρμα. Συνήθως παρατηρούνται σε κοντότριχες φυλές.Στα μακρύτριχα όταν εκδηλώνεται περιλαμβάνει πολύ έντονη ξηροδερμία αλλά και θαμπό τρίχωμα.

 4.Kηρίο

 

 Βακτηριδιακή λοίμωξη ,συνηθισμένη σε κουτάβια. Εκδηλώνεται με πυώδη σπυράκια τα οποία μπορεί και να σπάνε.Παρατηρούνται στο γυμνό μέρος της κοιλίτσας!

 5. Σμηγματόρροια

 

Εκδηλώνεται με έντονη πιτυρίδα αλλά και λιπαρότητα στο τρίχωμα του σκύλου. Μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες οπότε και δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε αλλεργιογόνα ή ορμονικές διαταραχές οπότε και επιδέχεται αγωγή.

6. Τριχοφυτία

 

Πρόκειται για μυκητίαση η οποία είναι κολλητική και στον άνθρωπο. Εκδηλώνεται με γυμνά μπαλώματα επάνω στο σκύλο (πέφτει το τρίχωμα σε εκείνα τα σημεία) και τα πιο συνήθη που προσβάλλονται είναι οι αρθρώσεις το κεφάλι αλλά και τα πατουσάκια του σκύλου σας.

7.Αλωπεκία.

 

Εκδηλώνεται με υπέρμετρη τριχόπτωση και οφείλεται συνήθως σε φτωχή διατροφή , ασθένεια αλλά και στρες. 

8. Ψωρίαση από ακάρεα.

 

Προκαλείται από μικρούς οργανισμούς τα ακάρεα και εκδηλώνεται με έντονο ξύσιμο, κενά σημεία στο τρίχωμα, πληγές αλλά και ερυθρότητα στο δέρμα.

9. Ψύλλοι

 

Το δάγκωμα του ψύλλου προκαλεί ερεθισμό , κόκκινο δέρμα αλλά κάνει το σκυλάκι σας να ξύνεται επίμονα.

10. Τσιμπούρια

 

Γνωστά σε όλους , η παραπάνω εικόνα σας δείχνει ένα τσιμπούρι πριν και μετά το…»φαγητό» του. Μπορεί να τραφεί με αίμα που αντιστοιχεί σε  εως και 10 φορές το βάρος του!ΜΗΝ τραβάτε ΠΟΤΕ τα τσιμπούρια με το χέρι γιατί μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή μόλυνση . Χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ το ειδικό εργαλείο!

11. Αποχρωματισμός ή αλλαγή υφής δέρματος.

 

Κοινός δείκτης για ορμονικά προβλήματα ή προβλήματα μεταβολισμού.

12. Κοκκίωμα των άκρων.

 

 Δερματίτιδα που προκαλέιται από πολύ επίμονο γλείψιμο των άκρων .Λόγω σιέλου η πληγή αδυνατεί να επουλωθεί και προκαλείται ένας φαύλος κύκλος πόνου φαγούρας γλειψίματος.

13. Όγκος δέρματος.

 

 Αν παρατηρήσετε μικρές κύστες στο δέρμα του σκύλου σας συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.Μπορεί να πρόκειται για καρκίνο του δέρματος.

14. Ηοt spots

 

Δερματίτιδα που εκδηλώνεται με κόκκινο ερεθισμένο δέρμα που πάσχει από φλεγμονή.Είναι σημεία επάνω στο δέρμα που ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.