Το ακούμε, το διαβάζουμε σε παιχνίδια και σε λιχουδιές γάτας...Τί είναι όμως αυτό το catnip?!

"Καλησπέρα σας! Πρόσφατα στείρωσα τον γατούλη μου και δεν είχε όρεξη να παίξει με τίποτα, μέχρι που προμηθεύτηκα κάτι μικρά χνουδωτά παιχνιδάκια και έλεγαν επάνω με catnip και έχει τρελαθεί!!! Μπορείτε παρακαλώ να μου εξηγήσετε τί ακριβώς κάνει το catnip ή τι είναι? Ευχαριστώ πολύ. Βελισσαρία, Κηφισιά"

Καλησπέρα και απο μένα κα.Βελισσαρία!

Πρόκειται για έναν τύπο φυτού ,παρεμφερές με μέντα. Για την ακρίβει ανήκει στη μεγάλη οικογένεια της μέντας.

Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου φυτού είναι ότι καθώς τα φύλλα του ή ο κορμός του ραγίζουν ή σπάνε απελευθερώνουν μία φυτοχημική ουσία η οποία ονομάζεται νεπεταλακτόνη. Η συγκεκριμένη αυτή ουσία η οποία έχει μία χαρακτηριστική οσμή, φαίνεται ότι αλληλεπιδρά με τη γάτα μας και την κάνει να νιώθει όμορφα και με παιχνιδιάρικη διάθεση.

Αυτό δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα αλλά πιστεύεται ότι η νεπεταλακτόνη έχει περεμφερή μυρωδιά με τη φερομόνη που παράγει η γάτα όταν είναι χαρούμενη. Έτσι ο εγκάφαλος της γάτας μας την αναγνωρίζει και αντιδρά αναλόγως.

To catnip ,να τονίσουμε, ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να βάλουμε επάνω σε ονυχοδρόμεια , νέα και παλιά , αλλά και σε παιχνιδάκια -τα οποία δεν έχουν ήδη- προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η γάτα μας θα παίζει επαρκώς ώστε να διατηρεί την καλή της φυσική κατάσταση.

To catnip μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε σε spray είτε ήδη μέσα σε παιχνίδια. Επίσης μή διστάσετε να βάλετε spray ακόμη και σε αυτοσχέδια παιχνιδάκια που έχετε φτιάξει εσείς.

Tip: Συνίσταται οπωσδήποτε σε γατούλες που δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν ή να παίξουν με κάτι αλλά και σε γατες με αυξημένο σωματικό βάρος, ώστε να μπορούν να χάσουν κιλά μέσω του παιχνιδιού!

Αντωνία Γαρυφάλου 

Pet Care & Nutrition Consultant