Τώρα το καλοκαίρι η προστασία του σκύλου μας από τα παράσιτα είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Τα εξωτερικά παράσιτα, από τα οποία ο σκύλος προστατεύεται με τα αντιπαρασιτικά σκύλων, είναι τρία: οι ψύλλοι, οι σκνίπες και τα τσιμπούρια. Το να τα απωθήσουμε, ώστε να μην τσιμπήσουν το σκύλο μας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική του υγεία, καθώς τα παράσιτα δεν ενοχλούν απλώς το σκύλο μας κάνοντάς τον να ξύνεται. Κάνουν κάτι πολύ χειρότερο. Μπορούν να του μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες, όπως ερλιχίωση από τα τσιμπούρια και καλαζάρ από τις σκνίπες. Έτσι, το αντιπαρασιτικό, το οποίο μπορεί να είναι κολάρο ή αμπούλα, είναι μονόδρομος. Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε στα αντιπαρασιτικά σκύλων κατά την αγορά και την εφαρμογή τους;

Εφαρμογή πάνω στο δέρμα

                Όταν εφαρμόζετε την αμπούλα, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε να χύνετε το υγρό πάνω στο δέρμα του ζώου και όχι στις τρίχες του. Ειδικά στα μακρύτριχα σκυλιά κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο. Πρέπει να παραμερίσετε τις τρίχες και να εφαρμόσετε την αμπούλα στο σημείο του δέρματος, ώστε το φάρμακο να έχει αποτέλεσμα και να μην πάει χαμένο.

Όχι μπάνιο πριν και μετά

                Κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν είναι ότι πρέπει να αποφεύγουν το πλύσιμο του σκύλου τους όχι μόνο λίγες μέρες μετά αλλά και λίγες μέρες πριν εφαρμοστεί η αντιπαρασιτική αμπούλα. Αυτό ισχύει επειδή το απωθητικό φάρμακο δρα καλύτερα εκμεταλλευόμενο τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος.

Σπρέι για τα κουτάβια

                Στα κουτάβια, δηλαδή τα σκυλάκια κάτω των δύο μηνών, δεν επιτρέπεται να βάζετε αντιπαρασιτικά κολάρα σκύλων ούτε αμπούλες. Για να προστατέψετε το κουτάβι σας από τα εξωτερικά παράσιτα, μπορείτε να το ψεκάσετε με ειδικό σπρέι για κουτάβια, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι δεν θα προκληθεί βλάβη από υπερδοσολογία του φαρμάκου αλλά ταυτόχρονα θα είναι αρκούντως αποτελεσματικό.

Αδιάβροχα αντιπαρασιτικά

                Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε, αν το σκυλάκι σας παίζει με νερά ή μπαίνει στη θάλασσα, είναι να του βάλετε αδιάβροχο αντιπαρασιτικό κολάρο ή αμπούλα. Κάποια αντιπαρασιτικά σκύλων αναφέρουν στην ετικέτα τους ότι αποδυναμώνονται με το νερό. Φυσικά, σε όλα τα αντιπαρασιτικά πρέπει να δώσετε προσοχή να μη βραχεί ο σκύλος σας τις πρώτες 5 μέρες, όμως αν το αντιπαρασιτικό είναι αδιάβροχο, τότε μετά θα μπορεί να κάνει άφοβα την αγαπημένη του ασχολία.

Για μέσα ή έξω από το σπίτι

                Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αν ο σκύλος σας είναι μέσα ή έξω από το σπίτι. Αν περνάει πολλές ώρες έξω, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες που κυκλοφορούν οι σκνίπες ή αν έρχεται σε επαφή με χώμα, το αγαπημένο μέρος των τσιμπουριών, τότε πρέπει κάθε ένα μήνα να του ανανεώνετε την αμπούλα, αλλά και να του φοράτε αντιπαρασιτικό κολάρο. Αν από την άλλη ο σκύλος σας μένει κυρίως μέσα στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να τον φορτώσετε με πολλά χημικά και μπορείτε να του βάλετε μια αμπούλα και ένα κολάρο με φυσικό άρωμα κιτρονέλλας που απωθεί τα κουνούπια.